vrijdag 4 februari 2011

The 23rd international ELE Rally 1986


Het ontstaan van de E.L.E. Rally:

Het ontstaan van de E.L.E. Rallye, zo schreef je dat toen,
is terug te voeren naar het einde van de jaren vijftig.
Toen organiseerde de Automobiel Sport Club "de Kempenrijders" in die jaren de z.g. Fakkel-rallye. Deze rally ging als herinnering aan de bevrijding van de stad in de maand september van Eindhoven naar Bayeux en terug. Nadat deze rally wegens gebrek aan interesse een zachte dood was gestorven namen enkele leden uit de ASC de Kempenrijders het initiatief om, in navolging van andere autosportclubs, een grote rally te organiseren die zich zou moeten kunnen meten met b.v. de Tulpenrallye, de SLS, e.a.
Omdat er vlak over de grens met België een fantastisch gebied ligt dat zich uitstekend leent voor het rijden van rally's was het voor de hand liggend om de Ardennen als wedstrijdgebied te kiezen. In samenwerking met de Koninklijke Automobiel Club van Luik kwam de Eindhoven - Luik - Eindhoven rallye tot stand. De eerste E.L.E. Rallye ging met 80 deelnemende auto's van start op 26 juni 1964 om 18.00 uur vanaf 't Silveren Seepaerd te Eindhoven. Er werd gereden in 2 klassen, de Sport- en de Tourklasse. Het eerste gedeelte van de rally ging geneutraliseerd van Eindhoven naar de eerste tijdcontrole die zich net over de grens in België bevond. De route diende via een ingetekende opdracht op Michelin-kaarten te worden gevolgd waarbij voor de sportklasse de gemiddelde snelheid was vastgesteld op 60 km p/u. Elke gemiste controle en elke overschrijding van de ideale rijtijd werd uiteraard bestraft met de nodige strafpunten. In de route waren ook enkele klassementsproeven opgenomen die hoofdzakelijk op circuits werden gehouden, maar soms ook op de openbare weg. Deze klassementsproeven telden niet mee voor het eindklassement, maar dienden uitsluitend om te beslissen in ex-aequo gevallen. Het was een kwestie van goed kaartlezen en snel en veilig rijden. Je reed namelijk op de openbare weg waarbij je weliswaar minder tegenliggers tegenkwam dan tegenwoordig, maar ze waren er wel. Dat de nachttrajecten de scherprechter waren zal voor iedereen duidelijk zijn, maar in het slottraject vielen ook nog veel strafpunten bij deelnemers die dachten dat ze er al waren. De finish was op zondagmiddag 27 juni '64 en de prijsuitreiking vond 's avonds plaats in 't Silveren Seepaerd.
Algemeen winnaar en winnaar van de sportklasse werd de equipe L. de Schutter - J. Horbach uit Nieuw Namen / Boxmeer met een DKW F11. Winnaar van de Tourklasse werd de equipe v.d. Well - Oellers uit Wassenaar met een VW 1500 S. Alle deelnemers waren enthousiast over de nieuwe rally en de organisatie kon op een geslaagd evenement terugzien.
Het Vervolg...

Na de eerste E.L.E. zouden er nog vele volgen die op dezelfde wijze werden verreden. Het aantal deelnemers groeide van jaar tot jaar en in de gloriejaren waren deelnemersaantallen van 200 en meer heel normaal. Na het jaar 1973, de tiende editie dus, viel het doek voor wedstrijden op de openbare weg. Onder druk van de energiecrisis en het groeiende aantal verkeersdeelnemers werd in 1974 besloten om de wedstrijd uitsluitend via klassementsproeven te verrijden en werd de eerste moderne ELE Rally een feit. De veiligheid van deelnemers en publiek kreeg vanaf dat moment veel aandacht en de uitrusting van de rallywagens werd veel uitgebreider. Waren rolbeugels en 4-puntsgordels tot en met 1973 nog uitzonderingen, vanaf 1974 werden zij verplicht voor alle deelnemers aan rally's. Omdat de veiligheidsmaatregelen en daarmee de organisatiekosten enorm gestegen waren en daardoor het financiële risico voor de vereniging te groot werd, besloot het bestuur van de ASC de Kempenrijders in 1978 om een stichting in het leven te roepen waarin de gehele organisatie op een slagvaardige wijze werd ondergebracht.
De Stichting ELE Rally heeft nog jarenlang samen met de ASC de Kempenrijders de organisatie verzorgd maar eind van de jaren tachtig werden de Kempenrijders opgeheven en sindsdien is de Stichting ELE Rally, dankzij de medewerking van vele vrijwilligers, er in geslaagd om de ELE Rally tot de oudste, nog bestaande rally in Nederland te maken.




Volvo 123 GT

1988 zal in de geschiedenis van de ELE rally een gedenkwaardig jaar blijven. Na de viering van het 25-jarig jubileum vonden het toenmalige bestuur en de wedstrijdleiding het een gepast moment om afscheid te nemen van de rallysport. Na zoveel jaren de ELE-kar te hebben getrokken werd het tijd voor andere zaken. Niemand die hun dat misgunde, maar op dat moment viel een groot stuk ervaring en kennis weg uit de organisatie. Goede raad was duur. De opties lagen niet voor het oprapen. Het nieuw gevormde bestuur had de keuze tussen een jaar stoppen met de ELE Rally of een wedstrijd in een meer bescheiden opzet organiseren.
Omwille van de continuïteit werd gekozen voor het laatste, een nationale rally i.p.v. een groot internationaal evenement.
Dit alles diende met een minimum aan voorbereidingstijd en financiële middelen te worden klaargestoomd. In 1989 telde de 26e ELE Rally mee voor het nationaal rallykampioenschap en telde slechts 65 km aan wedstrijdkilometers, maar het was gelukt en vrijwel alle internationale rallyrijders kwamen toch aan de start. Vanaf dat moment heeft de huidige organisatie zich verder kunnen bekwamen en is de rally geëvolueerd tot wat hij nu is.


Op 31 Mei - 01 juni 1986
werd de 23ste Editie van de E.l.E rally gereden.


Victrace was erbij met zijn (1e) 
video-8 cameraatje
 en maakte een verslag...

De start vond plaats op het 
Stadhuisplein te Eindhoven...
De machtige Audi Quattro...
need I say more...

De Lease Plan Opel Manta..
van Jan van de Marel
De Opel Kadett GSI van Paul Maaskant

Sunbeam Talbot - hier met
Willem van Koningsveld als navigator.
Peugeot 205 GTI - *Frank Caron

Navigator: *Bettina de Wild
*Winnaars Nationaal
Daar zijn ze weer...

Het Amazon Rally Team:
Steentjes - Meij

Dan de Volvo 142 S Team
Pluim - Rozema
Een 155 HP Volvo 245 "Turbeau" Turbo
Sportswagon als geluidswagen..
De Audi Quattro
nadert KP. Eurocircuit..
Tja fraaie "looks & sound".. zo'n Quattro
Opperste concentratie van john Bosch...
in aktie..

en Jan van de Marel..
aan de start...
Allemaal goed voor drie rondjes
om de kerk...eh over het circuit...
en vervolgens "full" driftend...

eh links voorbij...dat gaat niet lukken..

Paul Maaskant...
hier met o.m. Wim Luijbregts

Vervolgens het agressief ogende
Volvo 142 S Team aan de start..
"honger"en extra "luchtrem" at full speed..
Het Amazon Rally Team...
na een spin de modder in...

Op naar KP Piroc bij Eindhoven...
met aldaar..
aktie en avonturen...
in de vroege avonduren...
het zit erop.



Winnaar:

John Bosch - Ruud Oosterbaan
Audi Quattro A2
Drager: VIDEO-8
Videofootage: 50.28 Min
TAPENR: 006

*(VIDEOSNAPSHOTS COPYRIGHTS MGS'86 )
SO
STEEDS VERRASSEND, ALTIJD DICHTBIJ
- TT-

Motoring George Spauwen

Sponsored by



Facebook